Ik ben ambitieus, nieuwsgierig, en betrokken

Ik ben 60 jaar en woon op Scheveningen. Ik heb twee volwassen zonen (een musicus en een psycholoog) en ben getrouwd met Dian Lens en begeleiden samen management-teams.

Wij zien het als ons vak om de condities te creëren, waarin talenten hun krachtige, kwetsbare ‘ik’ kunnen ontdekken, ontwikkelen en in te zetten en te zien wat dat oplevert.

Ik ben creatief en houd van de natuur, muziek, lezen, koken Tai Chi Chuan en fotograferen. Ik faciliteer graag die dialoog op zoek naar dat fragiele evenwicht tussen ambitie en oppervlakkigheid, vernieuwing en sleur en experimenteren met nieuwe gewoontes, als adviseur en bestuurder.

Mijn Ik #1 Ambitieus en nieuwsgierig

Graag wil ik een bijdrage leveren aan vernieuwing en verbetering door te kijken naar welke externe aanpassing en interne inrichting nodig is. Iteratief en in een team van betrokken mensen met een gezonde stevige ambitie. En dan slim een ontwerp maken van het veranderproces en tegelijkertijd beginnen. Stap voor stap naar de stip.
Onderweg leren en bijstellen, leren en bijstellen en leren en bijstellen soms tot je er moe van wordt en dan toch doorzetten. In de wederzijdse beïnvloeding van structuur en cultuur, leren, veranderen, verbeteren en vernieuwen.
Wie zegt dat het gemakkelijk is om een grote verandering door te voeren heeft ongelijk, maar stap voor stap kan het wel. Een oude wijsheid (Confucius) luidt: “Mensen struikelen niet over bergen, maar over molshopen.” Dus kies je stappen zorgvuldig. Twijfel wel, maar aarzel niet. Een organisatieverandering gaat ook vaak gepaard met het bakken van nieuwe tegeltjes voor aan de muur. Identiteit, cultuur, normen en waarden en nieuwe spelregels. Om elkaar te verstaan, misverstanden te voorkomen en samen je doelen te bereiken.

Ik vraag me dan steeds af: kun je in zo’n veranderingsproces zonder oordeel kijken naar gewoontes en gedrag, waarden en verlangens en historisch gegroeide overtuigingen of meningen? Wat is de “Kracht van de gewoonte”?
Als je in een nieuw avontuur stapt heb je behoefte aan een soort van organisatie-stethoscoop, om aandachtig te luisteren naar wat bijna niet te horen is – wat speelt onder de waterlijn. Het niet-gezegd wordt zachtjes gezegd. Het is de kunst om dat wel te horen en ernaar te luisteren. Om dan op een respectvolle manier gevoeligheden bespreekbaar te maken. Juist daar gaat het over de blokkades voor betere samenwerking. De potentiële egelstellingen in de onderhandelingen en de emotie, die als je die kunt omzetten in positieve energie een veranderingsproces vleugels geeft. Het moet en kan anders dan we gewend zijn en o zo graag vinden we wegen voor het doorbreken van “de macht van de gewoonte”. Maar hoe pak je dat dan aan en hoe houd je elkaar bij de les? En hoe ontwikkel je de kunst van het kijken zonder oordeel, zodat je goed kunt waarnemen met al je zintuigen?

Om daarna de koers te bepalen en niet te vergeten om op pad te gaan. Samen. Want zoals Desmond Tutu herhaaldelijk zei: “De mens bestaat door de relatie met andere mensen”. Het belang van samenwerking wordt heel vaak uitgelicht en eigenlijk is het een impliciet onderdeel is van het begrip “organisatie”. Het feit dat hij het zo vaak heeft benoemd maakt al duidelijk dat samen werken niet altijd zo gemakkelijk verloopt.

Kijk met een panoramische blik en zie de eerste stapstenen

Mijn ik #2 De adviseur als antropoloog

Als corporate antropoloog kijk je met een andere invalshoek. Niet alleen kijken om te analyseren, maar ook waar knoppen zitten om een (organisatie)verandering kracht bij te zetten. Antropologie brengt nieuwe taal in de traditionele verander-opvattingen. Een andere zienswijze. We kunnen veel leren van traditionele stammen; van hun samenwerking in oeroude samenlevingen -daarin zit zoveel wijsheid inspiratie. Leren over de kracht van totems, over macht, de Ubuntu en Umuntu, De Kgotla – het groepsgesprek van alle leden van de stam. Mijn speciale aandacht gaat uit naar liminaal denken. Dat gebied tussen “het niet meer en het nog niet”. Juist daarin liggen de grootste uitdagingen en in die onzekere fase voel ik mij thuis.

en als systemisch adviseur

Als systemisch adviseur kijk ik naar de zuiverheid van het ingerichte systeem. Naar het ontstaansrecht en de context en historie van de organisatie. Naar de ingerichte overleg- en besluitvorming; de communicatie, roles, reports en responsibilities. Het formele systeem. En naar hoe we daarin acteren, of we elkaar daarin goed verstaan en hoe kun je dat voortdurend kunt herbevestigen en “met het hoe het nu in elkaar zit “herijken.

Mijn Ik # 3 Harde werker

Ruim 30 jaar heb ik gewerkt in verschillende functies/rollen. Zowel als consultant als in leidinggevende rollen. Alles op een rijtje.

HR Directeur
Ik was lid van de directie van Capgemini Nederland. Ik heb altijd gekeken naar de menselijke kant die HR in zich draagt zonder de operationele kant van HR uit het oog te verliezen. En naar de kracht van management om de hele populatie naar een next level te tillen. De portefeuille bestaa, zoals meestal uit een groot aantal aandachtsgebieden, zoals talent- & leiderschapsontwikkeling, leren, werving en selectie, diversiteit, beloning, pensioenen, HR instrumenten voor performance management, successie planning, medezeggenschap en media. Je bent de adelaar die hoog over alles kan zien, maar met zijn scherpe ogen ook op belangrijke details let.

Manager van consultants en ICT-ers
Verschillende management rollen voor teams van adviseurs en projectmanagers, het onderwijsinstituut van Capgemini. betrokken bij innovatieve thema’s in Nederland zoals duurzame inzetbaarheid en sociale innovatie. Ik was ook verantwoordelijk voor verschillende strategische koerswijzigingen en reorganisaties.

Trainer van talent
Samen met Dian – en verschillende trainers met specifieke ervaring in media, verhalen vertellen, teambuilding en leerprocessen – verzorg ik sinds 2010 trainingen aan top talent. Het zijn intense trainingen, waar we in meerdere tweedaagse sessies een stevige persoonlijke groei zien bij de deelnemers. Het hebben van talent is een grote verantwoordelijkheid. Ik vind het heel leuk om mensen te zien groeien en hen te begeleiden en leren die verantwoordelijkheid te hanteren.

Consultant en facilitator van groepsinterventies
Ik heb ca. 25 jaar gewerkt in transformatieprogramma’s in grote organisaties en groepsinterventies (large scale interventions) voor management teams, directies en toezichthouders. Van heel verschillend pluimage, van grote nationale en internationale organisaties en overheidsinstellingen tot maatschappelijke instellingen en goede-doelen-organisaties. Verder heb ik een aantal internationale congressen begeleid.

Mijn Ik #4 Maatschappelijk betrokken

Bestuurslid Vrijwilligers bij Voedselbanken Nederland
Het leiden van een organisatie met uitsluitend vrijwilligers (14.000) is een bijzondere rol en ik ervaar het als een eer om onderdeel te mogen zijn van een organisatie met een zo grote impact op de bestaanszekerheid van ongeveer 100.000 mensen die het tijdelijk niet redden. Voor zichzelf en hun kinderen.

In januari 2024 hebben we een congres georganiseerd met als motto: “Kinderen geen honger meer” met krachtige presentaties over de ontwikkeling van kinderen die onvoldoende gezonde voeding krijgen, over maatregelen die we kunnen nemen om in Nederland vitale coalities te smeden. We hebben het thema verkend vanuit verschillende perspectieven en niet in de laatste plaats hoe kinderen en de klanten van de voedselbanken hier zelf naar kijken.

Schrijver van verhalen
Bij mijn ZZP-start in 2016 heb ik mijn ervaringen willen bundelen. Onder meer in blogs met verhalen en een eerste boek, getiteld “Omkijken”. De 250 blogs via social media kun je gemakkelijk vinden.
Het boek bevat een selectie van die blogs.

Ik ben ervan overtuigd dat organisaties veelal worden geleid vanuit een lineaire visie en eigenlijk veel wendbaarder willen en kunnen zijn. De uitdaging voor  leidinggevenden en dus ook anderen is om  van buiten naar binnen te kijken. Inspiratie te zoeken en elkaar te inspireren. Out of the comfort zone. Zonder stress. Het avontuur tegemoet met een brede oriëntatie.

De uil kijkt om

Bestuursvoorzitter met de clowns

En naast mijn hobby’s heb ik nog iets heel speciaals in mijn leven mogen doen. Ik heb 6 jaar een stichting geleid van 30 vrijwilligers in contact-clownen voor meervoudige gehandicapten, dementerenden en mensen in de laatste fase van hun leven en hun naasten (rouwclownen). Ik ben heel blij met die rol als bestuursvoorzitter van de Stichting Dichterbij-Clown. Mooi en dankbaar werk voor kwetsbare mensen. Soms heftig en met veel leerzame momenten over de liefde voor het leven en de angst voor de dood. En de clowns zijn gewoon echt en echt heel leuk, met of zonder rode neus.

Dichterbij-clowns

Ik ben eerder betrokken geweest bij organisaties die zich bezig houden met goede doelen en sociale vraagstukken, zoals kindermishandeling, armoede-verzachting, maar ook natuurbescherming en ander vrijwilligerswerk. Maatschappelijk bijdragen is nu in mijn ogen belangrijker dan in vele van de afgelopen jaren. En vaak is het een kleine moeite. Ik realiseer mij – zoals mijn oma altijd zei – “wij leven aan de chocoladekant van de maatschappij”. En zo is het. Graag lever ik een bijdrage aan de maatschappij, voor wat ik kan bijdragen aan een beetje betere wereld.